Кафедра Ресторанних і Крафтових Технологій
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра Ресторанних і Крафтових Технологій by Author "Варфоломєєва Дар'я"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Бізнес проект кальян-бару у місті Києві(КНТЕУ, 2020) Варфоломєєва Дар'яАктуальність теми. В останні роки кальян набирає популярність в США, Канаді і по всій Європі, включаючи Україну. Незважаючи на те, що кальянокуріння йде корінням в глибину століть, для західної цивілізації це порівняно нове явище. Ще десять років тому тютюн для кальяну можна було купити тільки в арабських крамницях або окремих тютюнових магазинах, та й вибору майже не було - кілька відомих марок і обмежений вибір смаків. Найбільший в світі кальян заввишки 5 метрів і більше 1 метра в обхваті знаходиться в Лос-Анджелесі (Каліфорнія) в барі Hollywood Hookah Lounge. Найвищий кальян, побудований для Книги рекордів Гіннесса влітку 2016 року, має висоту 10 м 30 см. Одні з найдорожчих і ексклюзивних кальянів виробляє шведська компанія Desvall. Для їх виготовлення використовуються такі матеріали, як кераміка, дорогоцінні метали, кристали Swarovski. Вважається, що кальян не викликає звикання. Проте, він не є нешкідливим. Популярність кальян-барів всупереч кризам і прогнозам скептиків тільки зростає. Тільки в Києві налічується більше 200 спеціалізованих закладів і кількість їх зростає з кожним днем. В цілому, виходячи з відкритих джерел, кількість кальяну в Україні, Казахстані та Білорусії становить близько 2-2,5 тис. Кожну з них в середньому відвідують 400 осіб на місяць, залишаючи в закладі $ 10.7 за відвідування. Виходячи з цього, обсяг ринку кальян-барів описаних вище країн становить: 2500 х 400 х 10.7 x 12 = 128 млн. доларів на рік. Сьогодні велика кількість тютюнових брендів і смаків тютюну, варіацій кальянів: від єгипетської класики до дизайнерських «медуз». Повсюдно відкриваються кальянні закладу, розвиваючі і демонструють свою майстерність кальянщики і блогери ще більше підігрівають інтерес до паління кальяну. Тому тема випускної кваліфікаційної роботи є актульною. Мета випускного кваліфікаційної роботи – за результатами комплексу організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних та маркетингових методів розробити бізнес-проект об’єкта ресторанного бізнесу. Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: 1. Визначити концептуальні засади діяльності об’єкта відповідно до категорії і місткості. Обґрунтувати форму утворення кальян-бару в м. Києві, контингент споживачів, перелік та особливості послуг, що надаються. 3. Структурувати торговельно-виробничий процес закладів ресторанного господарства, обґрунтувати організацію роботи їх структурних підрозділів. 4. Розробити інтер’єр та екстер’єр кальян-бару. Дизайнерське рішення торговельної зали ресторану. 5. Визначити і обґрунтувати організаційно-правовий статус об’єкта; побудувати органи управління; визначити системи і процедури управління; розробити організаційну структуру управління; розробити штатний розпис. 6. Обґрунтувати операційні доходи об’єкта; спланувати поточні затрати та основні економічні показники діяльності. Оцінити ефективність капіталовкладень, окупності проекту. Об’єкт дослідження–процес бізнес-проектування об’єкта ресторанного бізнесу за визначеним форматом Предмет дослідження – теоретичні, методичні та прикладні засади ефективного функціонування та стратегічного розвитку закладу ресторанного господарства Інформаційна база дослідження. склали законодавчі й нормативно-правові акти України, каталоги готелів, рекламних проспектів, мережі Інтернет, публікацій у вітчизняній і закордонній періодичній пресі, статистичні дані, інтернет-сайти готелів.