Чепела, В.2025-01-152025-01-152024https://ur.knute.edu.ua/handle/123456789/3773The article is devoted to the analysis of the specifics of production cost accounting at bakery enterprises. It considers the specifics of determining the cost of production, in particular the distribution of general production costs.Emphasis is placed on the importance of correct accounting of fixed and variable costs, and the impact of these costs on the company’s financial indicators. It has been established that the most optimal for bakery enterprises is the regulatory method of accounting.Стаття присвячена аналізу специфіки обліку собівартості виробництва продукції хлібопекарських підприємств. Розглянуто особливості визначення собівартості продукції, зокрема розподілу загальновиробничих витрат. Акцентовано на важливості правильного обліку постійних та змінних витрат, та впливу цих витрат на фінансові показники підприємства. Встановлено, що найбільш оптимальним для хлібопекарських підприємств є нормативний метод обліку.ukОблік витрат виробництва продукції хлібопекарських підприємствArticle