Макарова Катерина2024-10-032024-10-032020https://ur.knute.edu.ua/handle/123456789/803ВИПУСКНА КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТААктуальність випускної кваліфікаційної роботи. Одним із ефективних методів розвитку суб’єктів ресторанного бізнесу в сучасних умовах господарювання є франчайзинг. Для малих підприємств франчайзинг є способом функціонування з використанням успішної технології ведення б ізнесу компаній франчайзерів. Великі підприємства, застосовуючи франчайзинг, мають можливість розширити виробництво та збут шляхом залучення франчайзі. З погляду аналітиків та фахівців, франчайзинг є позитивним явищем для України, адже він дозволяє розвивати економіку та підвищувати ефективність діяльності вітчизняних підприємств. Разом з тим, для застосування франчайзингу в країні повинне бути створене стабільне середовище з наявністю необхідного комплексу законів, що регулюють відносини в сфері інтелектуальної власності. Також важливу роль відіграє розуміння сутності франчайзингу підприємцями їх готовність прийняти правила франчайзера, дотримуватись встановлених ним операційних процедур та стандартів. Саме тому, досить актуальною є розробка стратегії розвитку підприємства на умовах франчайзингу для конкретного суб’єкта ресторанного бізнесу. Ступінь розробленості проблеми. Питання розвитку франчайзингових відносин між підприємствами та побудови стратегії франчайзингу розглядаються в наукових працях, авторами яких є Л. Бившева, М. Босовська, О. Вдовічена, О. Вовчанська, О. Гладка, Т. Григоренко, Л. Давидюк, Я. Дубіцький, М. Житар, Н. Кравчук, О. Кузьмін, Н. Кулак, Т. Лазоренко, Я. Лісун, А. Магомедова, О. Микитюк, Л. Момот, К. Намака, Є. Недогібченко, С. Огінок, Л. Побоченко, К. Романчук, М. Тонюк, А. Цеслів, Н. Черненко, Б. Шевельов, М. Шуба. Проте, незважаючи на вагомий науковий доробок зазначених авторів, слід констатувати, що серед цих робіт переважають напрацювання теоретичного характеру. Водночас, в національній економіці зростає сфера послуг і, зокрема, ресторанний бізнес, значна частка підприємств якого стоїть перед вибором ефективних методів організації свого розвитку. Для таких суб’єктів господарювання необхідна практична апробація теоретико -методичних механізмів застосування франчайзингу. Усе вищезазначене обумовило вибір теми випускної кваліфікаційної роботи, визначило її мету, завдання та зміст.Стратегія розвитку ресторану "Адель",м.Київ на умовах франчайзингуOther