Бойченко Владислав2024-09-182024-09-182020https://ur.knute.edu.ua/handle/123456789/610ВИПУСКНА КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТААктуальність теми дослідження. Підприємства ресторанного бізнесу займаються підприємницькою діяльністю, що пов’язана за організацією та управлінням закладу харчування і скеровується на задоволення потреб населення у смачній, якісній, здоровій їжі, і відповідно - на отримання ними прибутку. Їх особливістю є притаманне їм поєднання виробництва ресторанної продукції та надання послуг, тобто гостинність та сервіс; ресторанний бізнес виконує важливі економічні та соціальні функції. В сьогоднішніх умовах, коли відбувається значне скорочення попиту на ресторанні послуги, внаслідок впливу економічних та політичних чинників, суб’єкти ресторанного бізнесу основну увагу приділяють пошуку напрямків максимального задоволення потреб клієнтів при найнижчих сукупних витратах. Варто зазначити, що якість продукції та послуг в даному випадку має бути відмінною. Саме логістика і є тим дієвим механізмом встановлення балансу між витраченими підприємством ресурсами та рівнем задоволення клієнтів. Крім того, логістична концепція впливає майже на кожен аспект формування прибутків та збитків компаній. Важливим елементом логістичного управління підприємством ресторанного бізнесу виступає інформаційна логістика, при цьому інформація є рушієм діяльності логістичної системи. При грамотному використанні логістична інформаційна система дозволяє органічно поєднати всі логістичні підсистеми. Зазначене вище актуалізує обрану тему дослідження. Теоретичні та практичні аспекти організації логістичного управління висвітлено у наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених: Є.Крикавського, М.Окландер, Т.Дудар, В. Смиричинського, Н.Чухрай, О.Тридід, А.Гаджинського, А. Баскіна, Г. Варданяна, Дж. Келлі, М. Ліндерса, Х. Фірона, Б.Вейтца, Л. Дашкова, Г. Джоунза, М. Леві, Л. Лігоненко, А.Мазаракі, С.Мочерного, Л. Гончара, В. Апопія, Ф. Панкратова, Т.Серьогіної, І.Чумака, Л.Фролової, О.Хаджинової, Т. Москвітіної, Н.Голошубової та багатьох інших. На актуальності застосування логістики у ресторанному бізнесі наголошують українські науковці Н. Зубар, М. Григорак, І. Смирнов, А. Кизим. Проте, незважаючи на численні наукові доробки в даному напрямку, дослідженню особливостей логістичного управління підприємствами ресторанного бізнесу приділяється вкрай мало уваги, що ще раз доводить актуальність теми Метою випускної кваліфікаційної роботи є ґрунтовне дослідження сутності інформаційної логістики підприємства ресторанного бізнесу, а також розробка напрямків її удосконалення. Відповідно до зазначеної мети в роботі були поставлені наступні завдання: - з’ясувати сутність логістичного управління підприємствами ресторанного бізнесу; - визначити поняття та принципи інформаційної логістики, як елементу організації логістичного управління; - дослідити видиінформаційних логістичних систем в ресторанному бізнесі; - навести організаційно-економічну характеристику кафе «Квартал»; - проаналізувати особливості застосування логістичних інформаційних систем кафе «Квартал»; - розробити заходи по удосконаленню інформаційної логістики кафе «Квартал»; - обґрунтувати ефективність запропонованих заходів. Об’єктом дослідження є інформаційна логістика, як складова логістичного управління кафе «Квартал». Предметом дослідження є теоретичні, методологічні, науково-методичні та практичні засади логістичного управління підприємств. Методи дослідження. Теоретико -методологічну основу дослідження складають: діалектичний метод пізнання економічних явищ у їх взаємозв’язку та розвитку; метод аналізу та синтезу, порівняльний, статистичний метод, метод техніко-економічних розрахунків, економіко-математичні методи, графічний , табличний та ін. методи. Інформаційну базу дослідження складають наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з логістичного управління, які досліджували дану проблему, матеріали періодичних видань, інформаційні ресурси мережі Інтернет, звітність кафе «Квартал».Інформаційна логістика кафе "Квартал"м. КиївOther